Mięso nie jest potrzebne: Kiedy nie mam mięsa, robię te cygańskie klopsiki. Przepis.
Przygotuj w domu idealny wegetariański przysmak. W naszych klopsikach z kapusty zakochasz się od razu i nawet nie pomyślisz o wersji mięsnej.
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 1 szklanka wody
- 400 g kapusty
- 1 cebula (120 g)
- 1 łyżeczka soli
- 9 łyżek oleju roślinnego
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 150 g bułki tartej

Przygotowanie:
Wlej płatki owsiane do głębokiej miski. Zalej je gorącą wodą. Odstaw na 25 minut.

Cebulę drobno pokroić . Dodaj olej i cebulę na patelnię. Mieszamy.

Dodaj posiekaną kapustę. Mieszając smażymy ok. 5 minut na złoty kolor. Dodaj zasmażaną kapustę do miski z płatkami.

Dodać sól, mielony pieprz, czarny pieprz i wszystko razem wymieszać. Następnie zetrzyj czosnek w mieszance i wymieszaj.

Zanurz ręce w wodzie. Mieszankę nabierać łyżką , formować klopsiki i panierować w bułce tartej ze wszystkich stron.

Rozgrzej olej na patelni. Zmniejsz ogień do średniego i dodaj klopsiki.

Smaż klopsiki po 5 minut z każdej strony. Następnie przykryj patelnię. Smaż przez kolejne 3-4 minuty.
