Cygańskie placuszki: genialne danie za tanie pieniądze, szybko się je przygotowuje, długo pozostają miękkie

Miękkie i delikatne placuszki na kefirze, na które znalazłam ostatnio przepis noszą nazwę „Cygańskie placuszki”.

Szybko się je przygotowuje, długo pozostają miękkie, nie wchłaniają dużo oleju roślinnego. Możesz je również przygotować z dowolnym nadzieniem.

Potrzebujesz:

  • Kefir 500 ml;
  • Śmietana 2 łyżki;
  • Mąka 800 g;
  • Sól szczypta;
  • Cukier 2 łyżki;
  • Soda 1 łyżeczka;
  • Olej roślinny 3 łyżki;
  • Jajka 1 szt.

Przygotowanie:

Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą, solą, cukrem, jajkiem, śmietaną, olejem roślinnym. Dobrze wymieszaj masę i dodaj kefir (w temperaturze pokojowej).

Wskazówka: mąkę dodawaj porcjami, ciasto powinno być miękkie i nie powinno się kleić, więc możesz użyć mniej mąki niż ja.

Ciasto włóż do woreczka i wstaw do lodówki na 30 minut. Podziel je na porcje, formując z niego niewielkie kulki. Rozwałkuj i smaż na oleju roślinnym z obu stron.

Jeśli robisz placuszki z nadzieniem, ciasto cienko rozwałkuj, ułóż nadzienie, zawiń w kulkę i ponownie delikatnie rozwałkuj.

Aby przygotować nadzienie możesz wymieszać np.

  • Szczypiorek;
  • Jajka ugotowane na twardo;
  • Tarty ser.

Użyj dowolnego nadzienia według własnego gustu. Kefir natomiast możesz zastąpić jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!