Cynamonowe bułeczki japońskie – rozpływające się w ustach. Puszyste, miękkie – wyśmienicie smakują.

Jeśli jesteś miłośnikiem aromatycznego cynamonu, koniecznie wypróbuj nasz przepis na delikatne bułeczki japońskie rozpływające się w ustach. Gwarantujemy, że ich smak pokocha Twoja rodzina, a w szczególności dzieci!

Składniki:

  • 370 gramów mąki pszennej,
  • 6 łyżek cukru,
  • 260 ml mleka,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 7 gramów suchych drożdży,
  • 3 łyżki masła,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

Do garnka wsypać 20 gramów mąki i wlać 100 ml mleka. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, stale mieszając. Otrzymana konsystencja powinna przypominać budyń. Pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować drożdże. Wymieszać je z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami cukru. Odstawić na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać, dodać sól i dokładnie wymieszać.

Zrobić wgłębienie i wbić jedno jajo (w temperaturze pokojowej), wlać mleko z drożdżami oraz schłodzoną masę przygotowaną z mleka i mąki. Ciasto zagnieść mikserem lub rękoma.

Dodać łyżkę miękkiego masła i ugniatać do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Nie powinno lepić się ono w dłoni. Włożyć ciasto do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno wyrosnąć.

Cynamon wymieszać z 2 łyżkami rozpuszczonego masła i cukrem. Ciasto rozwałkować na stole i pokroić je na 8 równych części. Z każdej formować kulkę i rozciągnąć w owal. Posmarować masłem i słodką mieszanką z cynamonu.

 Następnie zawijać w określony sposób. Boki złożyć do wewnątrz, rozwałkować ciastko wałkiem, a następnie zwinąć w rulon.

Bułeczki ułożyć na formie wyłożonej pergaminem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po wyrośnięciu bułki posmarować ubitym jajkiem i piec przez 20 minut w temperaturze 200’C.

Po ostygnięciu japońskie bułeczki cynamonowe są gotowe do spożycia. Smacznego! Podziel się naszym przepisem ze znajomymi w portalach społecznościowych.

error: Treść zabezpieczona !!