Cytrynowe ciastka są idealne dla osób lubiących nieprzeciętną słodko-kwaśną kombinację smaków. Nadają się zarówno jako dodatek do aromatycznej herbaty jak i na świąteczny stół.
Na początku należy zetrzeć skórkę z cytryny, a następnie z połowy owocu wycisnąć sok. Ubij jajka, dodając sok i cukier. Dodaj śmietanę, miękkie masło i ubij ponownie. Do tak przygotowanej mieszanki dodaj skórkę z cytryny, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ugnieć ciasto, a następnie rozdziel na 4 części, aby było wygodnie do rozwałkowania.
Jeśli rozwałkowana warstwa nie przekracza 0,5 cm, pokrój ciasto na małe kwadraty. Na głęboką patelnię wlej olej roślinny tak, aby jego warstwa wynosiła kilka milimetrów. Usmaż kwadraty pociętego wcześniej ciasta z dwóch stron na złoty kolor.
Jeśli nie jesteś fanem słodko-kwaśniej kompozycji smakowej wystarczy, że sok z cytryny zastąpisz większą ilością kwaśniej śmietany. Powstaną wtedy ciastka o delikatnym kremowym smaku.