Czekoladowe lody bez jajek, skondensowanego mleka i bez śmietanki: Kiedy spróbujesz tego przepisu, nie będzie już kupować lodów w sklepie.
Znakomity, nowy przepis na lody, które przygotowujesz bez mleka skondensowanego, śmietanki i jajek. Idealny na upalne dni. Zapisz ten przepis.

Składniki:
- 450 ml mleka
- 60 gramów mleka w proszku
- 30 gramów cukru
- 50 ml mleka
- 20 gram skrobi kukurydzianej
Polewa:
- 200 gramów mlecznej czekolady
- 1 łyżka prażonych orzeszków ziemnych
Opcjonalnie:
- Biała czekolada

Przygotowanie:
Do garnka wlej 450 ml mleka. Dodaj mleko w proszku, cukier i wymieszaj. Niech gotuje się na ogniu.

Nie zapominamy o mieszaniu. Wymieszaj pozostałe mleko ze skrobią kukurydzianą. Gdy mieszanka będzie dobrze wymieszana, dodaj ją do mleka.

Gotujemy do zgęstnienia. Wlej miksturę do formy.

Przykryj folią i zrób w środku otwór. Wkładamy formę do zamrażarki.

Gdy lody są zamrożone, umieszczamy je w ciepłej wodzie na 25 sekund, aby je poluzować i można je dobrze wyjąć z formy. Na koniec rozpuść mleczną czekoladę w głębokim, wąskim pojemniku. Obtaczamy w niej połowę lodów.
