Krem budyniowy w słynnym deserze czekoladowym: przysmak, który zachwyci całą rodzinę.

Poszukujesz deseru, który zachwyci każdego członka rodziny, jest prosty w wykonaniu i wygląda jak ze sklepu cukierniczego?

Wypróbuj ten przepis na czekoladowy deser z kremem budyniowym, gwarantujący wspaniały smak i łatwość przygotowania.

Potrzebne składniki:

Na krem:

  • Mleko: 250 ml
  • Jajka: 2 sztuki
  • Cukier granulowany: 50 g
  • Skondensowane mleko: 150 g
  • Masło: 250 g
  • Cukier waniliowy: 3 łyżki

Na ciasto:

  • Szczypta soli
  • Foremka o średnicy 22 cm
  • Soda oczyszczona: 1 łyżka
  • Mąka pszenna: 130 g
  • Jajka: 4 sztuki (oddziel białka od żółtek)
  • Cukier granulowany: 180 g
  • Woda: 100 ml
  • Kakao: 2-3 łyżki

Do nasączenia:

  • Skondensowane mleko: 1 łyżka
  • Woda: 150 ml

Na polewę:

  • Kwaśna śmietana: 3-4 łyżki
  • Kakao: 3 łyżki
  • Cukier granulowany: 3 łyżki
  • Masło: 50 g

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj na pianę żółtka z 80 g cukru, dodaj wodę i kontynuuj ubijanie aż do otrzymania gęstej masy. W osobnej misce, ubij białka z dodatkiem soli na sztywną pianę, stopniowo dodając 100 g cukru.
  2. Połącz masę żółtkową z białkami, dokładnie mieszając. Przesiej mąkę, kakao oraz sodę, delikatnie mieszając szpachelką. Mieszankę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
  3. Po upieczeniu, wyjmij korpus z formy, usuń papier i przekrój na dwie części.
  4. Przygotuj krem: W garnku umieść jajka, cukier, cukier waniliowy, skondensowane mleko i mąkę, wszystko dokładnie wymieszaj. Mieszankę zalej mlekiem, gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Gorący krem przelej do miski, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia.
  5. Miękkie masło ubijaj przez około 4-5 minut, następnie stopniowo dodawaj schłodzony krem, ubijając do uzyskania jednolitej masy.
  6. Rozpuść łyżkę skondensowanego mleka w wodzie i tym syropem nasącz oba kawałki ciasta. Na jednym z nich rozprowadź krem, przykryj drugim kawałkiem. Całość owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.
  7. Na koniec, w garnku przygotuj polewę z cukru, kakao, śmietany i masła. Ostudzony deser wyjmij z formy, polej polewą i równomiernie rozsmaruj. Udekoruj według uznania. Deser gotowy do podania.

Podawaj i ciesz się wyjątkowym smakiem!

error: Treść zabezpieczona !!