Wychodzi przepysznie. Przepis na pyszne ciasto czosnkowe. Kiedy wyciągam je z piekarnika, cała rodzina zbiera się w kuchni.

Potrzebujemy 300 ml ciepłego mleka, które należy wlać do miski. Do mleka należy dodać 11 g suchych drożdży oraz łyżeczkę cukru.

Następnie całość należy wymieszać, przykryć folią i zostawić z boku na jakieś 10 minut, by aktywowały się drożdże. Po tym czasie rozpakowujemy mieszankę z folii, mieszamy jeszcze raz oraz dodajemy do niej niecałe 500 g mąki (niecałe, gdyż będzie nam ona jeszcze potrzebna do obsypania stolnicy).

Przy dodatku mąki powinno zacząć tworzyć nam się ciasto, które następnie przenosimy do miski, dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek i ugniatamy masę. Ponownie powraca folia spożywcza, którą zakrywamy ciasto i na tym etapie dajemy mu przerwę na około godzinę.

W momencie, kiedy ciasto „odpoczywa”, my możemy zmielić pęczek kopru w blenderze i dodać do niego 200 g masła. Następnie papkę mieszamy i odstawiamy do czasu, aż nie minie okres rozwoju naszego wcześniej ugniecionego ciasta.

error: Treść zabezpieczona !!