Bardzo smaczna i po prostu doskonała, a dodatkowo bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Niesamowita przekąska czosnkowa, która zachwyci każdego. Poniżej przepis na ten przysmak.
Któż nie lubi przekąsek, szczególnie tych o czosnkowym aromacie. Są pysznym „czasoumilaczem” na imprezach, podczas rozmów.

Poniżej przedstawiamy przepis na pyszny czosnkowy przysmak, który bardzo szybko przygotujesz. Równie szybko czosnkowa pyszność będzie znikać z talerza.
Składniki:
Ciasto:
- 200ml letniej wody
- 300g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 20g drożdży
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 4 średniej wielkości ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki wody
- Ser (opcjonalnie)
Wykonanie:
Do małej miski pokrusz drożdże, dodaj cukier i letnią wodę, wymieszaj. W dużej misce umieść mąkę, szczyptę soli, olej oraz smalec, wlej przygotowany zakwas i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto nie powinno przywierać do ręki. Posyp je mąką i nakryj ściereczką, odłóż w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Przygotuj nadzienie: ząbki czosnku obierz z łupinek i rozgnieć przez praskę, dodaj Olej i wodę, wymieszaj.

Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na stół i rozwałkuj na grubość ok 2 cm. Rozsmaruj na nim przygotowane nadzienie.

Tak przygotowane ciasto pieczemy około 30 min w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia możesz posypać ciasto startym serem. Po określonym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
