Poniżej przedstawiamy przepis na pyszny czosnkowy przysmak, który bardzo szybko przygotujesz. Równie szybko czosnkowa pyszność będzie znikać z talerza.
Ciasto:
Nadzienie:
Do małej miski pokrusz drożdże, dodaj cukier i letnią wodę, wymieszaj. W dużej misce umieść mąkę, szczyptę soli, olej oraz smalec, wlej przygotowany zakwas i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto nie powinno przywierać do ręki. Posyp je mąką i nakryj ściereczką, odłóż w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Przygotuj nadzienie: ząbki czosnku obierz z łupinek i rozgnieć przez praskę, dodaj Olej i wodę, wymieszaj.
Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na stół i rozwałkuj na grubość ok 2 cm. Rozsmaruj na nim przygotowane nadzienie.
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 30 min w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia możesz posypać ciasto startym serem. Po określonym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.