„Czułość” – pyszne ciasto bez pieczenia – gdy tylko wystawisz na stół, goście zjedzą w kilka chwil.

Jeżeli szukasz przepisu, którym zachwycisz swojego ukochanego, możesz zaprzestać poszukiwań.

Mamy dla Ciebie ten przepis. Wypróbuj go konieczni, nie bez powodu ciasto to nosi nazwę “Czułość”.

Składniki potrzebne do wykonania ciasta:

  • herbatniki – około 200 g
  • jajka – 3 sztuki
  • szklanka mleka skondensowanego
  • mleko – 400 ml
  • masło – 200 g
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki potrzebne do przygotowania polewy:

  • mleko – 12 łyżek
  • cukier – 4 łyżki
  • kakao – 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Jajka ubij w misce,następnie dodaj do nich mleko zwykłe, mleko skondensowane oraz cukier waniliowy. Całość bardzo starannie wymieszaj.

Przelej do garnka i postaw go na niewielkim ogniu. Zagotuj i odstaw do ostygnięcia.

Nadszedł czas na przygotowanie polewy. Wszystkie składniki, czyli kakao, cukier i mleko połącz w jednym  naczyniu, dokładnie wymieszaj. Nie może być żadnych widocznych grudek.

Postaw naczynie na ogniu i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

Pokrój kostkę masła w temperaturze pokojowej i ubij je. Następnie połącz z masą na polewę, Wszystko starannie zmiksuj.

Zajmij się teraz ciastem. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją specjalny papierem. Ułóż warstwę herbatników i posmaruj je śmietaną. Nałóż kolejną warstwę i wylej na nią krem. Postępuj analogicznie do czasu, gdy braknie CI herbatników.

Na koniec wylej polewę, która będzie zwieńczeniem tego dzieła. Rozprowadź ją zatem równomiernie, żeby Ciasto prezentowało się nienagannie.

Gdy będzie już gotowe umieść je w lodówce na kilka godzin( około 3 – 4 ). Najlepiej byłoby, gdyby spędziło tam całą noc.

Jak widzisz, jest do bardzo prosty przepis, który nie wymaga nawet rozgrzewania piekarnika. Pozwala więc zaoszczędzić nie tylko cenny czas, ale także energię elektryczną.

Sprawdzi się świetnie w przypadku zapracowanych gospodyń. Można przyrządzać także z udziałem dzieci.

error: Treść zabezpieczona !!