Tania i zdrowa kuchnia: Z boczniaków możemy przygotować pyszną zupę, pachnące risotto i wegetariański gulasz

Nawet zimą można wybrać się na grzyby, jednym z nich jest boczniak. Z tego zdrowego grzyba można przygotować wiele pysznych dań. Zrób z niego zupę, gulasz i risotto.

Boczniak rośnie głównie jesienią i zimą

Masz tydzień do wypłaty i nie wiesz co ugotować? Idź do lasu zbierać grzyby! Jeszcze kilka dni temu, gdy nie było śniegu, grzyby można było łatwo znaleźć. Teraz będzie to trochę pracochłonne, ale gdy znajdziesz drzewo grzybowe, prawdopodobnie wystarczy na zebranie co najmniej dwóch posiłków.

I co jest wygodne, możesz go szukać wielokrotnie aż do wiosny. Grzyby można spotkać w pęczkach na pniach rosnących i zwalonych drzew oraz na pniakach drzew liściastych (buk, orzech, topola, lipa, brzoza). Można więc łatwo spotkać go również w podmiejskich parkach.

Ale doskonałego grzyba można wyhodować również w domu na podłożu ze słomy lub kolb kukurydzy, możliwe są też bale drewniane. I warto, bo z grzybów można dużo ugotować. Chodź dziś z nami powspominać znane i mniej popularne przepisy.

Zupa pieczarkowa

Tradycyjnym, szybkim i łatwym w przygotowaniu daniem jest zupa grzybowa z flaków. Do jej przygotowania potrzebne będą : 400 g pieczarek, 2 duże cebule, smalec, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 litr bulionu/wody, 1 łyżka mąki pszennej (lub 1 starty ziemniak) do zagęszczenia, 2 ząbki czosnku , majeranek, pieprz i sól.

Jak to zrobić? Pieczarkę oczyść, odetnij twardą dolną część i pokrój pieczarki na większe kawałki. Oczyść i drobno posiekaj cebulę. W rondelku rozgrzewamy smalec i smażymy cebulę na złoty kolor. Dodaj grzyby, sól i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Posypać papryką, wymieszać i zalać gorącym bulionem.

Gotuj przez około 20 minut. Pieczarka powinna być trochę miękka. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do zupy. Mieszaj i gotuj przez około dziesięć minut. Następnie wciśnij czosnek do zupy, dopraw solą i pieprzem oraz dodaj utarty w dłoni majeranek. Jeśli nie chcesz zagęścić mąką, dodaj do pieczarki na samym początku obranego i drobno startego ziemniaka.

Zupa grzybowa

Oprócz zupy można też zrobić świetny gulasz z grzybów. Przygotowanie: 500 g pieczarek, 2 łyżki smalcu, 2 średnie cebule, 2 łyżki mielonego pieprzu, łyżka puree, szczypta ostrej papryki (niekonieczna), szczypta rozgniecionego kminku, 2 duże ząbki czosnku, 1 l bulionu/wody, mielony pieprz, ciemny chleb bez skórki, majeranek do smaku i sól.

Jak to zrobić? Cebule obrać i drobno posiekać. Pieczarkę oczyść, odetnij twardy spód i pokrój w średnią kostkę. W rondelku na średnim ogniu roztapiamy smalec, dodajemy cebulę, smażymy na złoty kolor i dodajemy pieczarki. Smażymy jeszcze przez chwilę, po czym dodajemy kminek, pieprz, sól i mieszamy.

Następnie dodajemy pieprz mielony (jeśli lubicie ostry to dodawajcie też ten rodzaj), mieszamy, dodajemy puree i od razu zalewamy wodą/bulionem. Dusić pod przykryciem około 20 minut, aby grzyby nieco zmiękły. Dodaj rozgnieciony czosnek.Można zagęścić kawałki chleba. Niech się lekko zagotują, a następnie dopraw gulasz.

Na koniec do gulaszu dodać rozgnieciony majeranek. Gulasz z pieczarek najlepiej smakuje z pieczywem, odpowiednie są też ziemniaki lub ryż. Jeśli jesteś miłośnikiem mięsa lub kiełbasy, w trakcie gotowania dodaj do gulaszu 1 kiełbasę pokrojoną w krążki . Większym smakoszom polecamy dodać do gulaszu 2 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować razem z grzybami.

Risotto z grzybami

Tak jak istnieje wiele dań z grzybami, istnieje również wiele odmian risotto. Możesz go przygotować, zastępując mięso w risotto tym pysznym grzybem. Będzie bardzo soczyste, jeśli przygotujesz risotto z dużą ilością warzyw i przypraw garam masala .

Tę mieszankę przypraw można kupić w postaci gotowej lub zrobić samemu w domu, używając kminku, kolendry, kardamonu, liścia laurowego, pieprzu, cynamonu, gałki muszkatołowej i muszkatołowej, gorczycy, kurkumy i nasion kopru włoskiego. Inną opcją jest kremowe risotto z grzybami . Smaku nadaje bulion drobiowy, cebula i czosnek.

error: Treść zabezpieczona !!