Przepis na domowe kotlety pożarskie – przygotuj już dziś, a przekonasz się, jak świetnie smakują.

Często mówi się, że kotlety pożarskie są wyjątkowo trudne do przygotowania. My pokażemy Ci jednak przepis, dzięki któremu przekonasz się, że to nieprawda. Z pewnością docenisz ten smak i będziesz częściej sięgać po tę recepturę!

Składniki:

  • filet z kurczaka – około 800 g,
  • 2 jajka,
  • 100 g chleba,
  • 80 g masła,
  • 10 łyżek oleju słonecznikowego,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Kromki chleba mocz w wodzie przez około dziesięć minut. Po tym czasie odciśnij z nich płyn. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przepuść go oraz chleb przez maszynkę do mięsa. Uzyskaną w ten sposób masę połącz w misce z jajami. Dodaj łyżeczkę soli i wszystko dokładnie wymieszaj.

Podziel przygotowaną masę na osiem części. Później pokrój przygotowane masło na taką samą ilość podłużnych części.

Trzymając jeden kawałek mięsa w dłoni, nadaj mu kształt placka, a na jego środku połóż masło.

Teraz połącz ze sobą krawędzie mięsnej masy, tworząc kotleta. Masło powinno być całkowicie zakryte przez mięso.

Obtocz kotleta w bułce tartej przesypanej do osobnej miski.

Kotlet dociśnij lekko tak, aby nadać mu bardziej płaski kształt. Gdy uformujesz już tak wszystkie, przełóż je na dwadzieścia minut do zamrażarki. Następnie smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony, aż do zrumienienia.

Tak przygotowane kotlety przenieś na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na dziesięć minut.

Chrupiąca skórka i delikatne wnętrze – te kotlety są przepyszne. Nadadzą się nawet na świąteczny stół! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!