Przepis jest bardzo prosty i z pewnością poradzi sobie z nim każdy. To idealny przepis dla początkujących. Taki domowy chleb będzie smakował doskonale z samym masłem, warzywami, a nawet wędliną. Koniecznie spróbujcie.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Woda powinna mieć 37-39 stopni. Jeśli używamy suchych drożdży dodajemy je bezpośrednio do mąki. Nie ma potrzeby ich rozrabiania. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i wlewamy rozpuszczone drożdże.
Wszystko wstępnie mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy składniki ręką. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ciasto powinno dwukrotnie podwoić swoją objętość. Teraz ciasto przykrywamy ponownie folią spożywczą lub pokrywką z otworem i wkładamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyrabiamy nasze ciasto. W tym celu ręce i blat posypujemy mąką i z ciasta formujemy okrągły bochenek. Układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (papier również warto podsypać mąką). Odstawiamy na 40-60 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 235 stopni. Robimy na cieście 3 nacięcia. Chleb pieczemy 45 minut w kąpieli wodnej. Blaszkę z chlebem układamy na środkowym poziomie piekarnika. Poniżej układamy naczynie żaroodporne z wodą. Chleb powinien mieć chrupiącą skórkę.