Domowy majonez – Ekspresowy przepis na zdrowy majonez bez jajek i octu.

Prawie każdy z nas używa kupionego w sklepie majonezu, którego skład nie należy do najlepszych i najzdrowszych.

Chcąc zadbać o swoje zdrowie, dietę warto przygotować domowy zdrowy majonez bez octu i jajek. Takie rozwiązanie jest zdrowsze i do tego smaczne. Zdrowszą wersję majonezu można przygotować na 3 sposoby.

Domowy majonez – zdrowsza wersja

Majonezy, które spotykamy w sklepach, zawierają sztuczne barwniki, konserwanty i mają wysokie ceny. Przejście na majonez w zdrowszej wersji nie będzie zawierać żadnych konserwantów, jajek, octu a będzie równie pyszny. Do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Sprawdzi się np. do różnego rodzaju smażonych dań, kanapek, sałatek.

Pierwszą wersją zdrowego majonezu jest przygotowanie go z następujących składników:

  • 300 ml oleju słonecznikowego
  • 150 ml mleka
  • sól
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pietruszka (opcjonalnie)
  • musztarda (do smaku)
  • cukier (do smaku)

Przygotowanie

Przygotowywanie majonezu zaczynamy od wymieszania w misce mleka z olejem. Mieszać blenderem, mikser trzeba trzymać na dnie pojemnika przez kilka sekund. Następnie dodać sok z cytryny, sól, musztardę oraz cukier. Wszystko trzeba wymieszać, aż sos uzyska gęstą konsystencję.

Do masy można dodać pietruszkę suszoną lub posiekaną. Gotowy sos, trzeba przełożyć do szklanego, suchego i czystego pojemnika przechowując w lodówce. Gotowe, majonez można dodawać do swoich ulubionych dań. Sprawdzenia daty ważności mleka ma kluczowe znaczenie. Od tego zależy, ile można przechowywać nasz przygotowany majonez. Sos trzeba zużyć przed końcem daty ważności mleka.

Majonez z kwaśnej śmietany

Jest to druga wersja zdrowszej wersji majonezu. Sos sporządzony z kwaśnej śmietany jest lekki i sprawdzi się do świątecznej sałatki, mięs, dressingu lub ryb. Większa dietetyczność, w porównaniu do majonezu w sklepach, to jedna z zalet majonezu z kwaśnej śmietany. Oznacza to, że można jeść go w większych ilościach bez obawy o zbyt dużą ilość dodatkowych kalorii.

Potrzebne składniki:

  • 1 cebula (mała)
  • 1 łyżka oliwy lub oleju ryżowego / słonecznikowego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (o niskiej zawartości tłuszczu)
  • 1 konserwowy ogórek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka ogórka marynowanego
  • szczypta pieprzu i soli

Przygotowanie

Cebulę i ogórka należy zetrzeć. Umieścić w blenderze razem z resztą składników. Wszystko należy wymieszać na gładką masę. Do użycia od razy po wymieszaniu. Przechowywać w lodówce.

Majonez według trenera

Kolejna wersja fit majonezu domowego. Podobnie jak poprzednie nada się do sałatek, dressingu, słonych przysmaków.

Składniki, jakich potrzebujemy:

  • 125 ml oleju kokosowego (może być inny)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki lnianej mąki
  • 60 ml wody
  • pieprz, sól, cukier (do smaku)
  • 1,5 łyżki musztardy

Przygotowanie

Zaczynamy od wsypania lnianej mąki do garnka. Do mąki dolać wodę, podgrzewać na małym ogniu. W chwili kiedy masa zrobi się gęsta, zdjąć garnek z ognia. Tak przygotowaną mąkę zostawiamy do ostygnięcia do pokojowej temperatury. Następnie dodajemy pieprz, sól oraz cukier.

Mieszamy mikserem, w tym czasie stopniowo dodając olej. Powinien powstać sos o gładkiej konsystencji. Kolejny krok to dodanie musztardy i soku z cytryny. Na końcu przygotowywania spróbować i wedle uznania dodać soli lub cukru, jeśli trzeba. Dodanie zależy od własnych preferencji.

error: Treść zabezpieczona !!