Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Cudowny deser domowej roboty.
Domowe ptasie mleczko – zrób samemu i ciesz się wyśmienitym deserem!
Ptasie mleczko nie jest wcale trudne do wykonania (choć z początku może nam się takie wydawać). Odtwórz ten przepis krok po kroku, a będziesz cieszyć się niesamowicie lekkim podwieczorkiem.
Czego potrzebujesz?
- litr kefiru;
- 3/4 szklanki śmietany kremówki;
- szklankę cukru;
- pół opakowania cukru waniliowego;
- dwie łyżki żelatyny.
Przygotowanie
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, następnie odstawiamy na około pół godziny do nasiąknięcia. Kolejnym krokiem jest postawienie jej na małym ogniu i doprowadzenie do wrzenia (cały czas mieszamy). Teraz zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestudzenia.

W tym czasie śmietanę, kefir i dwa rodzaje cukru ubijamy mikserem, dolewając pod koniec ubijania cienką strużką żelatynę.
Całość ubijamy jeszcze przez 5 minut, przelewamy do formy (najlepiej kwadratowej) i odstawiamy do lodówki na czas od 3 do 6 godzin. Gdy wyciągamy deser z lodówki, kroimy go na drobne porcje.