Najpierw ubijamy jajka z cukrem za pomocą miksera na wysokich obrotach przez około 10 – 12 minut, do momentu utworzenia się puszystej pianki. Do tej pianki dodajemy cukier waniliowy, kakao i sól i mieszamy.
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy przez sito i dodajemy do naszej masy etapami, lekko mieszając od dołu do góry. Bierzemy dwie łyżeczki ciasta i mieszamy je z wodą, po czym wylewamy na brzeg miski i ponownie dokładnie mieszamy ciasto od dołu do góry.
Naszą blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienką warstwą masła. Na nią wylewamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, piekąc ciasto około 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopniach Celsjusza.
Po tym czasie sprawdzamy gotowość ciasta patyczkiem. Jeśli biszkopt będzie idealnie upieczony, należy dać mu czas na całkowite ostygnięcie. Następnie przekrawamy biszkopt na pół i, jeśli to konieczne, przycinamy boki, żeby były proste.
Jedną część biszkoptu przekładamy do kwadratowej foremki, której boki wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia lub folią do ciasta.