Sok z mandarynki warto przygotować ze świeżych mandarynek, pamiętając o usunięciu miąższu i pestek. Sok należy wlać do garnka, a następnie dodać do niego skrobię oraz cukier.
Całość należy wymieszać trzepaczką, aby nie było w nim grudek. Uzyskaną mieszanka należy zagotować, cały czas ją mieszając. Po zagotowaniu całość należy gotować na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji średnio gęstego dżemu.
Potem mieszankę należy zdjąć z ognia i dodać do niego dużą łyżkę masła. Masę ponownie należy rozbić trzepaczką. Umyte i przygotowane wcześniej pojemniki na deser należy uzupełnić pozyskaną masą.
Tak przygotowane desery należy włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc do schłodzenia. Na następny dzień deser należy ostrożnie wyjąć z pojemnika i pokroić go na mniejsze części, które należy obtoczyć w wiórkach kokosowych.