Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Cudowny deser domowej roboty.

Domowe ptasie mleczko – zrób samemu i ciesz się wyśmienitym deserem!

Ptasie mleczko nie jest wcale trudne do wykonania (choć z początku może nam się takie wydawać). Odtwórz ten przepis krok po kroku, a będziesz cieszyć się niesamowicie lekkim podwieczorkiem.

Czego potrzebujesz?

  • litr kefiru;
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki;
  • szklankę cukru;
  • pół opakowania cukru waniliowego;
  • dwie łyżki żelatyny.

Przygotowanie

Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, następnie odstawiamy na około pół godziny do nasiąknięcia. Kolejnym krokiem jest postawienie jej na małym ogniu i doprowadzenie do wrzenia (cały czas mieszamy). Teraz zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestudzenia.

W tym czasie śmietanę, kefir i dwa rodzaje cukru ubijamy mikserem, dolewając pod koniec ubijania cienką strużką żelatynę.

Całość ubijamy jeszcze przez 5 minut, przelewamy do formy (najlepiej kwadratowej) i odstawiamy do lodówki na czas od 3 do 6 godzin. Gdy wyciągamy deser z lodówki, kroimy go na drobne porcje.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!