Nikt nie robi lepszej. Raz dwa i gotowe: Domowa babeczka z dżemem: Mój przepis na wszystkie okazje.
Nic tak świetnie nie pasuje do ciepłej herbaty czy aromatycznej kawy jak domowa babeczka z dżemem! Możesz ją upiec bardzo szybko, do tego przepis jest tak prosty, że kolejnym razem będziesz wykonywać go z pamięci. Spróbuj jej koniecznie, bo wyróżnia się delikatnym, słodkim smakiem, a ponadto jest wilgotna i smaczna.

Potrzebne składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 50 g cukru
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 20 g masła
- 16 g proszku do pieczenia
- 8 g cukru waniliowego
- 2 jajka
- dżem morelowy lub wiórki kokosowe według preferencji
Sposób wykonania:
Na początku należy zmieszać jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym.

Następnie dodać mleko, a po chwili olej słonecznikowy, mieszając dokładnie po dodaniu każdego z tych składników.

Kolejnym krokiem jest dodanie mąki i zmieszanie ciasta aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Później należy przesiać przez sito proszek do pieczenia i ponownie dokładnie połączyć składniki.

Połowę ciasta należy przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką małej foremki. Na wierzchu należy rozsmarować dżem, po czym dodać pozostałą część ciasta.

Pieczenie powinno trwać 30 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta można posmarować wierzch dżemem i dodać wiórki kokosowe.
