Pyszna domowa chałwa, którą zrobisz w kilka chwil. Domowe smakołyki są najlepsze i najzdrowsze.

Zarówno dorośli jak i dzieci lubią takie smakołyki jak chałwa.

Czystą przyjemnością jest przecież delektowanie się pyszną, delikatną i słodką chałwą przy kubku aromatycznej herbaty.

Domowe smakołyki są najlepsze i najzdrowsze. Chałwa, którą dziś możemy dostać w sklepach niestety dalece odbiega od oryginalnego smaku z dzieciństwa.

Prawdziwa, świeża chałwa ma w sobie mielone nasiona i miód, który scala ją w spójną masę.

Utwardzacze i substancje utrwalające to środki które możemy znaleźć  składzie chałwy dostępnej dziś na sklepowych półkach. Olej palmowy często zastępuje smak dobrze znanego nam miodu.

Gdy zwrócisz uwagę na te niepotrzebne składniki, zechcesz przygotować własną, domową chałwę.

Gdy znajoma podzieliła się ze mną przepisem na chałwę z prawdziwego zdarzenia, moja radość nie znała granic. W jej składzie są wyłącznie naturalne składniki, więc jest zarazem smaczna i zdrowa. Nie zawiera mąki ani cukru. /w końcu bez obaw mogę podawać ją moim dzieciom.

Dla ścisłości – ten przepis gwarantuje Ci nie tylko zdrową i smaczną chałwę, ale również szybki czas przygotowania jej. Poświęcisz jej jedynie 10 minut!

Składniki:

  • orzeszki arachidowe (100g),
  • nasiona słonecznika (200g),
  • 2-3 łyżki płynnego miodu – ilość miodu najlepiej dostosować do konsystencji jaką chcemy uzyskać.

Przygotowanie:

Dzieli Cię dokładnie 5 kroków od przygotowanej przez Ciebie chałwy.

Zmiel pestki słonecznika za pomocą młynka, blendera lub robota kuchennego i przełóż je do miski. Następnie zblenduj arachidowe orzeszki i dodaj do uprzednio zmielonego słonecznika.

Do miski dodaj miód i wszystko dokładnie wymieszaj.

Przełóż chałwę na folię spożywczą i ciasno zawiń w celu uformowania jej. Możesz ją przełożyć do pudełka bądź formy.

Tak przygotowany pakunek odstaw do lodówki na około godzinę aby masa odpowiednio stężała a składniki przeszły smakiem.

Chałwa jest gotowa! Podziel ją na porcje i rozkoszuj się smakiem!

Wskazówka: Zanim zblendujesz słonecznika i orzeszki, możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni. Pamiętaj wtedy by odczekać aż wystygną (ziarna słonecznika długo trzymają temperaturę).

Lekko podprażone ziarna sprawią, że chałwa nabierze bardziej orzechowego smaku (lecz przypalone – gorzkiego!).

error: Treść zabezpieczona !!