Niestety sklepowe produkty mają coraz więcej konserwantów, które negatywnie wpływają na zdrowie. Bardzo łatwo można jednak temu zaradzić i przygotować domową szynkę.
Zacznij od przygotowania wędliny. Na początek trzeba przewiązać mięso sznurkiem, położyć na blasze do pieczenia i zalać wodą. Trzeba pamiętać, żeby zajmowała 1/3 naczynia. Tak przygotowane mięso zostawiamy i przechodzimy do dalszych czynności.
W następnej kolejności należy zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny, a później dodać do mięsa. Teraz wyciskamy sok z cytryny i mieszamy z 2 łyżkami soli. Taką miksturę również dodajemy do mięsa.
Tak przygotowaną szynkę przykrywamy solą folią. Następnie pieczemy przez 75 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Po wyjęciu zdejmujemy folię i zostawiamy w formie na pół godziny.