Domowa szynka wieprzowa – o wiele lepsza niż ze sklepu. Soczysta i aromatyczna, bez chemii. Zapisz przepis

Szynka to jedno z najpopularniejszych dań. Świetnie sprawdza się jako dodatek do chleba, ale nie tylko. Może też być podana na obiad, dodaje się ją do sałatek i można znaleźć jeszcze wiele innych zastosowań.

Niestety sklepowe produkty mają coraz więcej konserwantów, które negatywnie wpływają na zdrowie. Bardzo łatwo można jednak temu zaradzić i przygotować domową szynkę.

Taki produkt będzie soczysty i aromantyczny, a do tego pozbawiony szkodliwych składników. Sprawdź, jak ją przygotować!

Składniki:

  • 3 kg mięsa (polecamy polędwicę wieprzową);
  • 2 cebule;
  • marchewka;
  • 3 sztuki selera;
  • 20 gram rozmarynu;
  • 20 gram tymianku;
  • 2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach;
  • 2 łyżki soli;
  • 3 liście laurowe;
  • cytryna;
  • 2 pomarańcze;
  • 6 łyżek dżemu pomarańczowego.

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania wędliny. Na początek trzeba przewiązać mięso sznurkiem, położyć na blasze do pieczenia i zalać wodą. Trzeba pamiętać, żeby zajmowała 1/3 naczynia. Tak przygotowane mięso zostawiamy i przechodzimy do dalszych czynności.

Teraz pora na przygotowanie warzyw. Obierz marchewkę, seler i pokrój na na kawałki. Następnie obierz cebulę i podziel na 4 części. Tak przygotowane warzywa można dodać do mięsa. W dalszej kolejności szynkę przyprawiamy solą, pieprzem, świeżym rozmarynem, tymiankiem i liśćmi laurowymi.

W następnej kolejności należy zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny, a później dodać do mięsa. Teraz wyciskamy sok z cytryny i mieszamy z 2 łyżkami soli. Taką miksturę również dodajemy do mięsa.

Tak przygotowaną szynkę przykrywamy solą folią. Następnie pieczemy przez 75 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Po wyjęciu zdejmujemy folię i zostawiamy w formie na pół godziny.

Po tym czasie należy odciąć skórkę, wykonać nacięcie w kształcie krzyża, doprawić colą i pieprzem, a następnie wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po wyjęciu smarujemy dżemem pomarańczowym, sypiemy rozmarynem i pieczemy przez kolejne 60 minut. Po schłodzeniu można podawać szynkę!

error: Treść zabezpieczona !!