Domowa Vegeta – zdrowa i smaczna. Idealnie zastępuje sklepowe chemiczne przyprawy do zupy. Ma lecznicze właściwości. Poznaj przepis

Ten przepis jest w naszej rodzinie od prawie ćwierć wieku – dzięki niemu ograniczyliśmy sól i sztuczne składniki w naszej diecie, co było szczególnie ważne, gdyż pojawiły się u nas problemy z nerkami.

Dzięki naturalnym składnikom zawartym w przyprawie nie martwię się, że zaszkodzi najmłodszym. W przepisie nie ma ani jednego grama soli, a smak jest bardzo dobry.

Do zrobienia domowej vegety potrzebne będą:

  • 1 pęczek marchewki (1 kg)
  • 1 pęczek pietruszki (1 kg)
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,4 kg selera
  • 1 zielona i 2 czerwone papryki
  • por – 1 lub 2 sztuki
  • garść suszonej natki pietruszki
  • garść suszonego selera
  • dwie garście ususzonego lubczyku

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa należy umyć i wysuszyć. Następnie należy je zetrzeć na tarce lub posiekać w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – musi to być dość cienka warstwa, inaczej nie ususzą się odpowiednio.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 50-70 stopni i umieść w nim blaszkę z warzywami. Drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone. Żeby warzywa się nie przypaliły, w regularnych odstępach czasu należy je przemieszać. W piekarniku powinny pozostać do momentu, aż będą w pełni suche.

Jeżeli nie mamy w domu piekarnika równie dobrze można wysuszyć warzywa na kaloryferze, jednak w tym wypadku należy je wcześniej pokroić i ugotować. Jeśli zdecydujesz się suszyć surowe warzywa, włóż je do lnianego lub płóciennego woreczka i połóż na kaloryferze. Do suszenia możesz też wykorzystać suszarkę owocowo-warzywną.

Gdy warzywa będą już gotowe, dodaj do nich garść pietruszki i selera oraz lubczyk, a następnie zmiel wszystko razem. W tym celu wykorzystaj maszynkę do mielenia mięsa lub robot kuchenny. W zasadzie vegeta jest już gotowa, ale przepis możesz dowolnie modyfikować przez dodanie przypraw (chili, pieprz ziołowy, kurkuma), innych warzyw (brokuły, kalafior, czosnek) lub grzybów. Fanom bardziej słonych smaków można polecić dodanie odrobiny soli, której nie ma w oryginalnym przepisie.

Aby uzyskać różnorodne odmiany domowej vegety, rozdziel ją na porcje, które będzie można przechowywać w osobnych pojemnikach. Do każdego z nich można dodać inne przyprawy lub warzywa. Przyprawa sprawdzi się jako dodatek do zup, sosów i innych dań, a także do past kanapkowych czy do posypania chleba.

Również małe dzieci mogą spożywać tę przyprawę, chociaż dla nich najlepsza będzie tradycyjna forma vegety – bez soli. Przyprawę przechowuj w chłodnym miejscu, bez dostępu do wilgoci. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!