Mini bułeczki z aromatycznym i pełnym delikatności nadzieniem. Każdy oszaleje na ich punkcie – ich smak jest wyjątkowy. Przepis.

Śniadanie to podstawowy posiłek każdego dnia.

O ile w ciągu tygodnia zjada się je szybko tak w weekendy można je celebrować. Idealnym pieczywem okażą się małe bułeczki, które możesz przygotować samodzielnie w domu tuż przed posiłkiem lub wieczorem.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 białko jaja kurzego
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 60 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g masła
  • Żółtko wymieszane z olejem
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Serek kanapkowy
  • Świeże zioła
  • Sezam do posypania bułeczek

Wykonanie:

Przygotuj miskę i przełóż do niej jogurt naturalny, dodaj białko jajka, wodę, cukier, sól, olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj trzepaczką.

Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i dodaj do miski, wymieszaj. Dodaj miękkie masło i zacznij wyrabiać ciasto na bułeczki.

Uformuj w kulkę, zostaw w misce i nakryj ręcznikiem. Odczekaj 10 minut. Przygotuj nadzienie, pokrój zioła i dodaj je do serka kanapkowego, wymieszaj. Ciasto uformuj w wałek i podziel na kilka mniejszych części.

Z każdej części zrób kulkę. Każdą kulkę rozwałkuj. Na ciasto nałóż serowo-ziołowe nadzienie i zawiń w kulkę przypominającą bułkę. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

Dużą blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i przełóż na nią gotowe bułeczki. Każdą bułkę posmaruj roztrzepanym żółtkiem z łyżką oleju i posyp sezamem. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.

Bułeczki ostudź. Możesz zjeść je z dodatkiem delikatnego sosu. Będą pasować do sałatek i mięs.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!