Prawdziwe odkrycie kulinarne: Domowe kiełbaski po chorwacku – pyszny smak, nie do opisania.
Prawie wszyscy uwielbiamy jeść smażone kiełbaski. Niestety te kupowane w sklepie nie są zbyt zdrowe. Z tego powodu osoby, które dbają o dietę często pomijają je w swoim menu.
Od dziś już nie będziecie musieli tego robić. Przepyszne chorwackie kiełbaski nie tylko są bardzo smaczne, ale też nie zawierają zbędnych konserwantów. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe.
Składniki
- 600 g zmielonej łopatki
- 600 g zmielonej wołowiny
- 50 ml wody
- 3 ząbki czosnku
- 30 ml wody mineralnej
- 1 łyżeczka oczyszczonej sody
- olej
- 15 g soli
Sposób przygotowania
Obrany czosnek posiekaj bardzo drobno, a następnie gotuj go przez 5 minut w 50 ml wody na niewielkim ogniu pod przykryciem. Pozostaw do ostygnięcia.

Do dużego naczynia włóż zmieloną łopatkę oraz wołowinę. Dodaj wodę mineralną, sól, czosnek oraz sodę. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (jeśli możesz to na całą noc). Z przygotowanej masy mokrymi dłońmi wyrób kiełbaski. Ponownie wstaw je do lodówki na godzinę lub dłużej. Delikatnie nasmaruj je olejem.