Babcia zdradziła przepis na tradycyjne domowe lody śmietankowe – jak w dzieciństwie. Już nie kupie w sklepie.

Wykonanie domowych lodów to prosty sposób na otrzymanie znakomitego deseru, który zachwyci niejednego łakomczucha. Wykonanie ich według poniższych przepisów może zagwarantować, że lody kupowane w sklepach pójdą w odstawkę.

Pierwszy sposób wykonania domowych lodów opiera się na mleku i śmietanie. Oto lista składników, które będą niezbędne do ich wykonania:

  • 125 g mleka
  • 100 g cukru
  • 5 g wanilii
  • 300 g śmietany (30-36%)
  • 3 żółtka

Tak niewiele potrzebne będzie do uzyskania wspaniałego smaku.

Do przygotowania potrzebny będzie garnek z grubym dnem. Należy wlać do niego mleko i zagotować. Następnie dodajemy do niego cukier i wanilię. Tak przygotowaną masę należy odłożyć na bok. Potrzebna teraz chwilka cierpliwości, aż ostygnie.

Następnie po oddzieleniu żółtek od białek, ubijamy żółtka i dodajemy je do schłodzonej już masy. W kolejnym kroku należy całość (masę z żółtkiem) zagotować. Tutaj trzeba pamiętać o tym, aby mieszkać ją przez cały czas, czekając aż wszystko zgęstnieje (powinno wyglądać jak mleko skondensowane).

Teraz należy ubić śmietaną w osobnym pojemniku, wymieszać obie masy i włożyć do zamrażalki. Następnie trzeba co godzinę wyjąć pojemnik i wymieszać wszystko. Zapewni to puszystość naszemu wyrobowi i nie pojawią się tam żadne grudki. I gotowe!

Drugi sposób wykonania domowych lodów opiera się na śmietanie. Lista składników:

  • 4 żółtka
  • 200 ml śmietany 12%
  • 300 ml śmietany 36%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 g wanilii

Przygotowanie zaczynamy od wyrobienia masy z żółtek i cukru pudru. Następnie powoli dodajemy do tego 200 ml śmietany 12%. Tak utworzoną masę uzupełniamy o wanilię.

Wszystko to przelewamy do rondla z grubym dnem. Na wolnym ogniu trzeba teraz doprowadzić wszystko do wrzenia, powoli mieszając. Należy pamiętać, aby tego nie gotować!

Następnie wszystko przecedzamy przez sitko i masę umieszczamy w zamrażalce. Trzeba jej pilnować, aby nie zamarzła. W tym czasie należy ubić śmietanę 36%.

Po chwili można wyjąć masę i dodać do niej ubitą śmietanę. Następnie ponownie wkładamy wszystko do zamrażalki, co godzinę mieszając wszystko, uzyskując przy tym idealną konsystencję.

Tak przygotowane lody pozwolą wrócić smakiem do dzieciństwa i przypomnieć cudowną beztroskę. Lody domowej roboty wykonane według jednego z powyższych przepisów można uzupełnić o ulubione składniki (orzechy, owoce czy też czekoladę). Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!