W dobie rosnącej świadomości konsumentów ważnym jest, aby miało ono jak najlepszy skład i było wysokiej jakości. Idealnym rozwianiem dla osób szukających takiego mleka jest wykonanie go samodzielnie. Jak to zrobić w prosty sposób? Zdradzimy w poniższym przepisie.
Aby mleko skondensowane było idealne powinno zawierać jedynie dwa składniki jakimi są mleko krowie oraz cukier. Istotna jest również zawartość tłuszczu, która nie powinna być niższa niż 8,5%. Kupując mleko skondensowane należy unikać takiego, które w składzie ma tłuszcze roślinne, konserwanty i słodziki.
Na początek będziemy potrzebować wysokiego rondelka do którego wlejemy mleko. Do mleka powoli i stopniowo dodajemy cukier, dokładnie mieszając na małym ogniu doprowadzamy je do wrzenia. Całość, wciąż na małym ogniu gotujemy w zależności od zawartości tłuszczy w przedziale między 1,5 a 2,5 godziny.
Zasadniczo im mleko jest bardziej tłuste tym szybciej gęstnieje i zmienia się w mleko skondensowane. Ważne jest, żeby nie zapominać o mieszaniu mleka, gdyż mogłoby się przypalić. Jeżeli jednak mleko, którym dysponujemy ma niską zawartość tłuszczu, możemy dodać odrobinę masła, poprawi to jego konsystencję.
Po upływie wskazanego czasu i stwierdzeniu, że konsystencja jest odpowiednia, mleko przelewamy do czystych słoików. Po ochłodzeniu mleka, słoiki zakręcamy i przenosimy do lodówki lub innego chłodnego miejsca.