Domowy jogurt mleczny – Pyszny, zdrowy. Nawet moje dzieci go pokochały. Przepis.

Nawet mleko kupione w sklepie nadaje się do przygotowania jogurtu. Ja osobiście kupiłam je na rynku. Wlej mleko o temperaturze pokojowej do rondla. Doprowadź mleko do wrzenia na średnim ogniu i gotuj przez 15 minut, następnie ściągnij mleko z ognia i przelej do słoików. Niech mleko ostygnie do 45 stopni.

Temperaturę najlepiej kontrolować za pomocą termometru kuchennego. Zbierz z każdego słoika 1 łyżkę mleka do osobnej miski. Dodaj drożdże do mleka w misce. Wymieszaj. Gdy drożdże się rozpuszczą, równomiernie rozprowadź powstałą masę w każdym słoiku. Przykryj słoiki ręcznikami papierowymi i nałóż pokrywki na wierzch. Nie musisz ich dokręcać.

Przykryj słoiki kocem lub kilkoma ręcznikami, pozostaw je na noc w temperaturze pokojowej. Następnego ranka jogurt będzie gotowy. Następnie musisz przechowywać go w lodówce.

Ten domowy jogurt mleczny jest idealny z płatkami owsianymi lub muesli na śniadanie. Neutralny smak produktu podkreśli dżem i miód. Wszelkie dodatki można jednak dodawać po zagotowaniu mleka. Wypróbuj i podziel się z nami wynikami!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!