Nawet mleko kupione w sklepie nadaje się do przygotowania jogurtu. Ja osobiście kupiłam je na rynku. Wlej mleko o temperaturze pokojowej do rondla. Doprowadź mleko do wrzenia na średnim ogniu i gotuj przez 15 minut, następnie ściągnij mleko z ognia i przelej do słoików. Niech mleko ostygnie do 45 stopni.
Temperaturę najlepiej kontrolować za pomocą termometru kuchennego. Zbierz z każdego słoika 1 łyżkę mleka do osobnej miski. Dodaj drożdże do mleka w misce. Wymieszaj. Gdy drożdże się rozpuszczą, równomiernie rozprowadź powstałą masę w każdym słoiku. Przykryj słoiki ręcznikami papierowymi i nałóż pokrywki na wierzch. Nie musisz ich dokręcać.
Przykryj słoiki kocem lub kilkoma ręcznikami, pozostaw je na noc w temperaturze pokojowej. Następnego ranka jogurt będzie gotowy. Następnie musisz przechowywać go w lodówce.