Domowy salceson z golonki – lepiej zapisz przepis bo w sklepie nie kupisz tak dobrego

Nazwa tej zimnej przekąski przyszła do nas z Niemiec, ale salceson można nazywać tradycyjnym daniem na naszych stołach już przez długi czas.

Do jego przygotowania możesz użyć dowolnego mięsa. Danie z kurczaka docenią Ci, którzy wolą lżejsze przekąski. Ale naprawdę sycący będzie salceson z golonki wieprzowej.

Wygodnie jest zrobić salceson w plastikowej butelce. Jest on bardzo aromatyczny i delikatny. Ilość przypraw dostosuj indywidualnie do swojego gustu.

Przygotowanie

Weź 2 golonki wieprzowe, umyj i włóż do dużego garnka. Napełnij go wodą, dodaj w całości cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu według uznania.

Przykryj pokrywką i zagotuj. Zmniejsz ciepło, usuń piankę łyżką, posól i gotuj przez 3-4 godziny, przykryte pokrywką, ale nie szczelnie.

Co godzinę obróć mięso w garnku, aby równomiernie się ugotowało.

Wyciągnij ugotowane mięso z garnka i pozwól mu nieco ostygnąć. Następnie rozdziel je na duże części dłońmi, oczyszczając je z kości itd.

Zetrzyj czosnek na drobnej tarce, dodaj zmielony pieprz i wymieszaj. Weź plastikową butelkę i odetnij górę.

Wrzuć do butelki kawałki mięsa, naprzemiennie z czosnkiem. Wlej 200-250 ml wody pozostałej z gotowania mięsa przez sito. Równomiernie rozprowadź ją po butelce za pomocą łyżki.

Pozostaw danie na noc w lodówce. Gotową salceson usuń z butelki za pomocą nożyczek kuchennych lub noża. Pokrój go w plastry i rozłóż na talerzu.

Mięso wieprzowe będzie świetnie wyglądać na świątecznym stole. A dla miłośników bardziej ostrzejszych potraw będzie dodatek sosu z chrzanu.

error: Treść zabezpieczona !!