Domowy ser topiony – lekki, smaczny na kanaki. Zasmakuje absolutnie każdemu. Oto przepis.

Twaróg przełożyć do miski i za pomocą blendera ubić go do konsystencji gładkiego kremu bez grudek. Przenieść go na patelnię ze stali nierdzewnej, dodać jajko, sól i sodę.

Wszystko razem wymieszać. Patelnię przełożyć na kuchenkę ustawiając mały ogień i należy ciągle mieszać ser, aby nie przypalił się.

Kiedy masa będzie już płynna, dodać do niej masło. Należy dalej mieszać i doprowadzić ją do zagotowania. Potem można usunąć patelnię z ognia.

Okresowo mieszając ser, należy najpierw trochę go ochłodzić, a dopiero potem przelać do foremek. Włożyć do lodówki i przechowywać je dopóki nie zestalą się całkowicie jak powinien wyglądać ser topiony.

Przygotowany domowy serek idealnie nadaje się na kanapki czy też bułeczki. To świetny sposób na pyszne śniadanie czy kolację.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!