Jak zrobić prawdziwy twardy ser z twarogu własnymi rękami. Ten nie może być porównywany z tymi sklepowymi

Przygotowanie domowego sera we własnej kuchni jest bardzo proste. Nie potrzebujesz żadnego specjalnego sprzętu czy skomplikowanych składników.

Możesz do jego zrobienia użyć nawet chudego twarogu. Dzięki temu przepisowi, możesz przygotować dla swojej rodziny zdrowy ser, bez dodatków zbędnej chemii czy aromatów.

Miłośnicy pikantnych serów podczas gotowania mogą dodać do masy serowej kilka ząbków czosnku, ulubione przyprawy, zioła lub kawałki suszonej papryki. Bazylia, oregano, kminek, koperek i tymianek – to zioła które również dobrze podkreślą smak domowego sera.

Składniki:

  • 1 kg twarogu
  • 2 l mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Zalej twaróg gorącym mlekiem i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Następnie masę włóż do durszlaka pokrytego gazą, mocno skręcić brzegi i dobrze odciśnij serwatkę.

Włóż miksturę do miski, dodaj jajko, sodę oczyszczoną, sól i wymieszaj. Mieszankę włóż do garnka i ustaw na ogniu, gotuj przez kolejne 10-15 minut, aż uzyskasz lepką konsystencję.

Włóż ser do wybranej foremki, na wierzchu połóż coś ciężkiego. Po 8 godzinach produkt będzie gotowy do spożycia.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!