Skorzystaj z tego przepisu, a twój mąż będzie ci wdzięczny. Doskonałe żeberka jak z restauracji.
Dzisiejszy przepis jest przeznaczony dla miłośników pieczonych żeberek. Łatwo jest oddzielić mięso od kości, a smakuje tak dobrze, że wszyscy będą zachwyceni!
Potrzebne będą:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- sól 1,5 łyżeczki
- czarny pieprz do smaku
- suszony czosnek dla uzyskania pysznego smaku
- Rozmaryn do smaku
Marynata
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Żeberka opłukać ciepłą wodą i osuszyć na ręczniku. Doprawić pozostałymi przyprawami.

Mięso ułożyć na blasze do pieczenia i przykryć folią. Piec żeberka w piekarniku przez około. Piec żeberka przez około 30-40 minut w temperaturze 200°C. Piec jeszcze przez 50-60 minut.

Podczas gdy sos się gotuje, przygotuj sos. Połączyć wszystkie składniki w małym rondelku. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Gdy upłynie czas, wyjąć żeberka z folii i pokryć je sosem. Piec mięso pod przykryciem przez 10-15 minut w temperaturze 180°C.
