Wystarczy godzina wolnego czasu, aby stworzyć pyszną kiełbasę, dzięki której już nigdy nie będziemy chcieli sięgnąć po tę sklepową. Zachwyci domowników, a goście będą chcieli poznać Twój przepis. Oto lista, czego potrzebujesz.
Mięso umyj i oddziel od kości, krojąc na małe kawałki. Tak przygotowane, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Ugotowane mięso przestudź i zmiel w maszynce do mięsa, dodając do niego czosnek. Dodaj trochę ostudzonego bulionu z mięsa i dokładnie połącz składniki z przyprawami (sól, pieprz, papryka).
Folię spożywczą od środka posyp papryka, następnie włóż do niej mięso, zawiąż brzegi i owiń sznurkiem. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na 10 12 godzin. Mięso dzięki temu przejdzie przyprawami i będzie smakowało wyśmienicie.
Kolejnym etapem będzie upieczenie naszej przyszłej domowej kiełbasy. przygotowane mięso po prostu przełóż do formy lub na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Kiełbasa gotowa!
Możesz też poeksperymentować z przyprawami. Dla wzmocnienia smaku i pikantności dodaj więcej czosnku lub ostrej papryki. Do kiełbasy jak najbardziej idealną przyprawą jest majeranek. Wszystkie składniki są naturalne, łatwo dostępne, a samo przygotowanie tego dania nie powinno sprawić nikomu kłopotu.