Drożdżowe bułeczki z czosnkiem i ziołami. Zrobisz je w 25 min. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Domowe bułeczki z dodatkiem czosnku i ziół to świetny zamiennik zwykłych, sklepowych bułek.

Są one szybkie w wykonaniu, a w smaku wręcz przepyszne i miękkie w dotyku. Ich zapach będzie tym bardziej zachęcał do spróbowania ich.

Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 1 łyżeczka suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 – 3 ząbki czosnku,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • ulubione zioła,
  • 1 żółtko.

Sposób przygotowania:

Drożdże wymieszać z przesianą mąką i dodać do suchej mieszanki olej roślinny, mleko, cukier oraz sól. Składniki wyrobić na miękkie ciasto. Miskę z zawartością przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do jego wyrośnięcia.

Nadzienie: Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ulubionymi ziołami.

Ciasto zwinąć w rulon i pokroić je na małe plasterki. Każdy z nich rozwałkować na mniejsze, okrągłe ciasto, a na środek każdego z nich wyłożyć nadzienie.

Kółka złożyć na cztery razy i ułożyć po 2 – 3 kawałki w foremkach na muffinki w zależności od ich wielkości. Surowe jeszcze ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem jajka. Foremki wstawić na większą blachę i włożyć je do wcześniej rozgrzanego piekarnika.

Piec 20 – 25 minut w zależności od mocy piekarnika w 180 stopniach. Jeśli będzie taka potrzeba, proces pieczenia należy wydłużyć o kilka minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!