Otrzymasz z pewnością miłe zaskoczenie w postaci wspaniałego smaku. Poniżej znajdziesz składniki oraz instrukcję przygotowania:
Wlej ciepłe mleko do głębokiej miski, dodaj ciepłą wodę i olej. Następnie dodaj cukier, sól i białko. Na koniec dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj trzepaczką.
Stopniowo przesiewaj mąkę przez sito i mieszaj. Zagnieć ręką gładkie ciasto. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką i oprósz mąką. Zagnieć ciasto i podziel na 2 części.
Rozwałkuj jedną część ciasta za pomocą wałka do ciasta na duży prostokąt. Posmaruj ciasto stopionym masłem i złóż na trzy części. Następnie ponownie posmaruj masłem i złóż na trzy części.
Połóż ciasto na talerzu, włóż do plastikowej torby i odstaw na 10 minut. Powtórz ten sam proces z drugą częścią ciasta.
Ciasto przełóż na oprószony mąką stół, posyp mąką i rozwałkuj wałkiem.
Posyp tartym serem i zwiń ciasto w rulon.
Ciasto podziel na 10 części i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórz ten sam proces z drugą częścią ciasta.
Przykryte bułki folią odstaw w ciepłe miejsce na 20-25 minut.
Kolejno posmaruj żółtkiem i posyp makiem.
Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.