Zastosuj tę jedną metodę i codziennie delektuj się niesamowicie pysznym ciastem – Musisz to spróbować.

Zachęcam do przygotowania miękkich i puszystych wypieków według naszego przepisu w domu.

Otrzymasz z pewnością miłe zaskoczenie w postaci wspaniałego smaku. Poniżej znajdziesz składniki oraz instrukcję przygotowania:

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (200ml)
  • 1 szklanka wody (200ml)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (100 ml)
  • 2 łyżki cukru pudru (40 g)
  • 1 łyżeczka soli (8 g)
  • 1 białko jajka
  • 10 g drożdży instant
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g sera
  • 1 żółtko
  • mak

Instrukcja przygotowania:

Wlej ciepłe mleko do głębokiej miski, dodaj ciepłą wodę i olej. Następnie dodaj cukier, sól i białko. Na koniec dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj trzepaczką.

Stopniowo przesiewaj mąkę przez sito i mieszaj. Zagnieć ręką gładkie ciasto. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką i oprósz mąką. Zagnieć ciasto i podziel na 2 części.

Rozwałkuj jedną część ciasta za pomocą wałka do ciasta na duży prostokąt. Posmaruj ciasto stopionym masłem i złóż na trzy części. Następnie ponownie posmaruj masłem i złóż na trzy części.

Połóż ciasto na talerzu, włóż do plastikowej torby i odstaw na 10 minut. Powtórz ten sam proces z drugą częścią ciasta.

Ciasto przełóż na oprószony mąką stół, posyp mąką i rozwałkuj wałkiem.

Posyp tartym serem i zwiń ciasto w rulon.

Ciasto podziel na 10 części i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórz ten sam proces z drugą częścią ciasta.

Przykryte bułki folią odstaw w ciepłe miejsce na 20-25 minut.

Kolejno posmaruj żółtkiem i posyp makiem.

Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.

Pozwól bułkom całkowicie ostygnąć i podawaj. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!