Czasami dla urozmaicenia warto zrobić mniejsze ciastka niż tradycyjny makowiec. Smakują lepiej i świetnie prezentują się na świątecznym stole. Jak odmierzać składniki. Te produkty są niezbędne do upieczenia pysznych ślimaczków drożdżowych.
Mak gotować przez 10 minut we wrzącej wodzie, aby uniknąć gorzkiego smaku. Po odcedzeniu mak wymieszać z chałwą na gładką masę, która posłuży do wypełnienia bułeczek. Mak i halva nadają bułeczkom orientalny smak.
W ciepłej wodzie wymieszać drożdże z jedną łyżką cukru. Do tej mieszanki dodać mleko, olej i pozostały cukier. Dodaj mąkę, cukier waniliowy i margarynę. Na koniec wbij 2 jajka. Całość należy wyrabiać do momentu, aż będzie przypominać elastyczne ciasto. Ciasto należy zwinąć w rulon z nadzieniem. Pokroić na małe kawałki.
Blachę do pieczenia posmarować lekko olejem słonecznikowym. Rozłóż na niej drożdżowe ślimaczki. Aby ciasteczka dobrze się zrumieniły, przed włożeniem do piekarnika posmaruj je jajkiem i cukrem pudrem. Po 20 minutach ciasteczka można wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.