Ciasto drożdżowe z nadzieniem makowym to świetny wybór do popołudniowej kawy. Będzie się świetnie prezentować na świątecznym stole lub gdziekolwiek indziej. Przepis.

Domowe wypieki są niekompletne bez ciasta drożdżowego z makiem.

Czasami dla urozmaicenia warto zrobić mniejsze ciastka niż tradycyjny makowiec. Smakują lepiej i świetnie prezentują się na świątecznym stole. Jak odmierzać składniki. Te produkty są niezbędne do upieczenia pysznych ślimaczków drożdżowych.

Ciasto:

  • 500g mąki,
  • 100 g margaryny,
  • 250 ml mleka,
  • 50 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Nadzienie:

  • Mak 200g
  • Chałwa 250 g

Dodatkowo:

  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko.

Nadzienie

Mak gotować przez 10 minut we wrzącej wodzie, aby uniknąć gorzkiego smaku. Po odcedzeniu mak wymieszać z chałwą na gładką masę, która posłuży do wypełnienia bułeczek. Mak i halva nadają bułeczkom orientalny smak.

Przygotowanie ciasta

W ciepłej wodzie wymieszać drożdże z jedną łyżką cukru. Do tej mieszanki dodać mleko, olej i pozostały cukier. Dodaj mąkę, cukier waniliowy i margarynę. Na koniec wbij 2 jajka. Całość należy wyrabiać do momentu, aż będzie przypominać elastyczne ciasto. Ciasto należy zwinąć w rulon z nadzieniem. Pokroić na małe kawałki.

Pieczenie

Blachę do pieczenia posmarować lekko olejem słonecznikowym. Rozłóż na niej drożdżowe ślimaczki. Aby ciasteczka dobrze się zrumieniły, przed włożeniem do piekarnika posmaruj je jajkiem i cukrem pudrem. Po 20 minutach ciasteczka można wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.

error: Treść zabezpieczona !!