Wlej skondensowane mleko do garnka i dodaj skrobię kukurydzianą wymieszaną w filiżance mleka. Wstaw na kuchenkę, dodaj jajka i gotuj ciągle mieszając do uzyskania gęstej konsystencji. Przed końcem gotowania dodaj esencję waniliową oraz śmietankę i wszystko dobrze wymieszaj. Gotowy krem podziel na 3 części.
Teraz dodaj połamaną bądź startą czekoladę do jednej z misek i mieszaj trzepaczką, aż czekolada się rozpuści.
Do wybranego naczynia do serwowania wlej krem czekoladowy na dno. Następnie weź jedną z pozostałych miseczek kremu i wylej ją jako kolejną warstwę deseru. Krem w ostatniej misce wymieszaj z kolejną wybraną czekoladą np. z orzechami. Mieszaj trzepaczką, aż się rozpuści i masa będzie jednolita. Wylej jako kolejna warstwę deseru.
Ostudź w lodówce przez 15 minut. W międzyczasie posiekaj orzechy. Wyciągnij miskę z deserem i posyp pokruszonymi orzechami. Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.