Zaskoczyłam swoich gości. Dzięki jednemu składnikowi ten sernik smakuje obłędnie.

Sernik to bardzo znane ciasto na bazie twarogu, ale znalazłam przepis zupełnie inny niż wszystkie, który zaskoczył i zachwycił moich domowników! Spodoba się on wszystkim miłośnikom dyni i zdrowego odżywiania.

W przepisie nie ma mąki ani cukru, co sprawia, że jest to dietetyczna i zdrowa alternatywa deseru.

SKŁADNIKI

  • 500 g dyni
  • 250 g twarogu
  • 3 jajka
  • 50 g śmietany
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 70 g kaszy manny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE

Obierz dynię i pokrój w kostkę. Przełóż do rondla i gotuj na małym ogniu pod pokrywką przez 15 minut. Następnie wyłącz ogień i pozostaw na kuchence na kolejne 10 minut. Przygotuj masę twarogową. Twarożek wymieszaj z żółtkami, dodaj śmietanę, kaszę mannę, skrobię i miód.

Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Ubij dynię blenderem i delikatnie wymieszaj z masą twarogową. Ubij białka w sztywną piankę i delikatnie wymieszaj z twarogiem za pomocą szpatułki.

przepis na sernik dyniowy

Przykryj spód naczynia do pieczenia papierem pergaminowym i wylej mieszankę dyniową. Sernik piecz w temperaturze 170 stopni przez 45-60 minut.

Ciasto włóż do lodówki, aby masa twarogowa zestaliła się, a sernik nie rozpadł się podczas krojenia. Użyj wilgotnego noża, aby ułatwić sobie ten proces. Domowy sernik możesz skropić miodem i udekorować gałązką mięty.

sernik dyniowy bez ciasta

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!