Jak przygotować ciasto na eklery bez masła: Fantastycznie trzyma kształt i doskonale smakuje.

Najlepszy przepis na eklery bez masła. Możesz w to nie wierzyć, ale ten deser zrobisz tylko z oleju i wody. Doskonale trzyma kształt, pasuje do każdego nadzienia według Twojego gustu.

Dzięki temu ulepszeniu nawet kompletny początkujący może sobie z nimi poradzić. Doskonały przepis na pyszne ciasto.

Składniki:

  • 200 ml wody
  • szczypta soli
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 l cukru
  • 5 jajek

Przygotowanie:

Wlej wodę i olej do małego garnka. Dodaj sól i cukier. Mieszamy.

Postaw garnek na kuchence i zagotuj zawartość. Wlej mąkę do gotującej się mieszanki. Gotuj bez przerwy około 1,5 -2 minut, cały czas mieszając. Usuniemy wszystkie grudki.

Robimy to z płomienia. Do wystudzonego ciasta dodawać pojedynczo jajka. Zawsze przetwarzamy jajka. Dokładnie wymieszać.

Ciasto powinno być jednorodne, gładkie, puszyste i lekko cienkie. Włóż miksturę do torebki na ciasto z gwiazdką.

Ciasto z woreczka wyciskamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z odległości około 3 cm, aby ciastka nie sklejały się podczas pieczenia. Umieść blachę w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Piecz przez 15 minut.

Nie otwieraj drzwi piekarnika podczas pieczenia! Wyciągamy blachę z piekarnika. Wystudź ciastka i wypełnij je śmietaną lub lukrem do smaku.

Możemy podać puszysty przysmak. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!