Tak faszerowana papryka jest naprawdę smaczna: Twoje ulubione danie jest jeszcze smaczniejsze.
Jeśli chcesz, żeby faszerowana papryka była naprawdę smaczna, pokażemy Ci świetny trik.

Jeśli faszerowaną paprykę podsmażysz ze wszystkich stron na odrobinie oliwy z oliwek i dopiero potem dodasz do sosu pomidorowego, uzyskasz niepowtarzalny, pyszny smak. Nie uwierzysz, jaki efekt przyniosła ta niewielka zmiana.
Składniki:

Nadzienie:
- 1 czerwona cebula
- olej roślinny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- 50 dkg mielonej wieprzowiny
- 15 dkg ryżu
- sól
- zmielony czarny pieprz
Dodatkowo:
- 6 papryk
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zwykłej mąki
- 1 litr przecieru pomidorowego
- 5 dl wody
- korzeń selera
- sól
- pieprz
- 3 duże ziemniaki
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju z rozgniecionym czosnkiem. Zdjąć z ognia i posypać mieloną papryką.

Gdy masa nie będzie już gorąca dokładnie wymieszać z mielonym mięsem i wcześniej na wpół ugotowanym ryżem. Dopraw dokładnie solą i pieprzem.

Papryki oczyść i napełnij nadzieniem mięsno-ryżowym (nie przepełniaj, zostaw miejsce na napęczniały ryż). Faszerowane papryki smażymy na oliwie.

Z pozostałego nadzienia uformować klopsiki . Cebulę pokroić i zeszklić na odrobinie oleju.

Posyp cukrem, a następnie mąką i mieszaj, aż nie pozostaną grudki. Cały czas mieszając wlewamy sos pomidorowy.

Zalać wodą, dodać korzeń selera, doprawić solą i pieprzem. Ostrożnie dodaj faszerowane papryki i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu obracając, przez około 30-40 minut , aż nadzienie będzie całkowicie ugotowane.

W razie potrzeby przegotowany płyn zastąp niewielką ilością wody lub bulionu. Ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w osolonej wodzie.
