Tak faszerowana papryka jest naprawdę smaczna: Twoje ulubione danie jest jeszcze smaczniejsze.

Jeśli chcesz, żeby faszerowana papryka była naprawdę smaczna, pokażemy Ci świetny trik.

Jeśli faszerowaną paprykę podsmażysz ze wszystkich stron na odrobinie oliwy z oliwek i dopiero potem dodasz do sosu pomidorowego, uzyskasz niepowtarzalny, pyszny smak. Nie uwierzysz, jaki efekt przyniosła ta niewielka zmiana.

Składniki:

Nadzienie:

  • 1 czerwona cebula
  • olej roślinny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 50 dkg mielonej wieprzowiny
  • 15 dkg ryżu
  • sól
  • zmielony czarny pieprz

Dodatkowo:

  • 6 papryk
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zwykłej mąki
  • 1 litr przecieru pomidorowego
  • 5 dl wody
  • korzeń selera
  • sól
  • pieprz
  • 3 duże ziemniaki

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju z rozgniecionym czosnkiem. Zdjąć z ognia i posypać mieloną papryką.

Gdy masa nie będzie już gorąca dokładnie wymieszać z mielonym mięsem i wcześniej na wpół ugotowanym ryżem. Dopraw dokładnie solą i pieprzem.

Papryki oczyść i napełnij nadzieniem mięsno-ryżowym (nie przepełniaj, zostaw miejsce na napęczniały ryż). Faszerowane papryki smażymy na oliwie.

Z pozostałego nadzienia uformować klopsiki . Cebulę pokroić i zeszklić na odrobinie oleju.

Posyp cukrem, a następnie mąką i mieszaj, aż nie pozostaną grudki. Cały czas mieszając wlewamy sos pomidorowy.

Zalać wodą, dodać korzeń selera, doprawić solą i pieprzem. Ostrożnie dodaj faszerowane papryki i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu obracając, przez około 30-40 minut , aż nadzienie będzie całkowicie ugotowane.

W razie potrzeby przegotowany płyn zastąp niewielką ilością wody lub bulionu. Ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w osolonej wodzie.

Gotowane faszerowane papryki podawane są z sosem pomidorowym i ziemniakami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!