Jeśli faszerowaną paprykę podsmażysz ze wszystkich stron na odrobinie oliwy z oliwek i dopiero potem dodasz do sosu pomidorowego, uzyskasz niepowtarzalny, pyszny smak. Nie uwierzysz, jaki efekt przyniosła ta niewielka zmiana.
Nadzienie:
Dodatkowo:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju z rozgniecionym czosnkiem. Zdjąć z ognia i posypać mieloną papryką.
Gdy masa nie będzie już gorąca dokładnie wymieszać z mielonym mięsem i wcześniej na wpół ugotowanym ryżem. Dopraw dokładnie solą i pieprzem.
Papryki oczyść i napełnij nadzieniem mięsno-ryżowym (nie przepełniaj, zostaw miejsce na napęczniały ryż). Faszerowane papryki smażymy na oliwie.
Z pozostałego nadzienia uformować klopsiki . Cebulę pokroić i zeszklić na odrobinie oleju.
Posyp cukrem, a następnie mąką i mieszaj, aż nie pozostaną grudki. Cały czas mieszając wlewamy sos pomidorowy.
Zalać wodą, dodać korzeń selera, doprawić solą i pieprzem. Ostrożnie dodaj faszerowane papryki i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu obracając, przez około 30-40 minut , aż nadzienie będzie całkowicie ugotowane.
W razie potrzeby przegotowany płyn zastąp niewielką ilością wody lub bulionu. Ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w osolonej wodzie.