Przepyszne faszerowane pieczarki – hit każdej imprezy. Zrób je na obiad, by sprawić niespodziankę domownikom

Przepyszne faszerowane pieczarki – hit każdej imprezy. Zrób je na obiad, by sprawić niespodziankę domownikom

Faszerowane pieczarki można uznać za przystawkę, która umili czekanie na solidniejszy posiłek lub za danie główne, jeśli przygotujemy je w większej ilości. Pieczarki zrobione w ten sposób są nie tylko pyszne, ale też szybkie w przygotowaniu.

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas pieczenia: 30 minut
  • Łącznie: 45 minut
  • Ilość kalorii w porcji: 150
  • Liczba porcji: 5

Składniki:

  • mięso mielone z szynki lub łopatki wieprzowej: 250 g
  • pieczarki o dużych kapeluszach – 500 g
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 3 ząbki
  • odrobina posiekanej natki pietruszki
  • starta na tarce mozzarella – pół szklanki
  • bułka tarta – 1 łyżka
  • oregano, słodka i ostra papryka – po pół łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

Pieczarki umyj, oddziel nóżki od kapeluszy, nóżki drobno posiekaj. Posiekane nóżki pieczarek podsmaż na rozgrzanym tłuszczu wraz z drobno pokrojoną cebulą.

W misce wymieszaj mięso z przyprawami, bułką tartą oraz zwartością patelni, całość dopraw solą i pieprzem według potrzeb. Tak przygotowanym farszem napełniaj kapelusze pieczarek.

Nadziane kapelusze pieczarek ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piecz bez termoobiegu przez około 20 minut. Po upływie tego czasu blaszkę ostrożnie wyjmij, pieczarki posyp startą mozzarellą i wstaw na kolejne 10 minut, aż ser apetycznie się zarumieni.

Mięso przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z przyprawami, natką pietruszki, bułką tartą i podsmażonymi nóżkami pieczarek. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

Gotowe pieczarki udekoruj natka pietruszki. Łopatkę lub szynkę można zastąpić mięsem innego rodzaju, drobiem lub wołowiną, najlepiej by było to mięso odpowiednio soczyste.

Zamiast mozzarelli można użyć też parmezanu, jednak warto pamiętać, że ten rodzaj sera jest dość słony, dlatego nie wolno przesadzić z ilością soli w farszu.

Pieczarki można podawać z domowej roboty sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.

Apetyczna przystawka pozwoli domownikom zaspokoić pierwszy głód w oczekiwaniu na główny posiłek. Pieczarki mogą stanowić też samodzielne danie, jeśli podamy je w towarzystwie ryżu lub kaszy oraz surówki.

error: Treść zabezpieczona !!