Zrób fileta w ten sposób, a Twoja rodzina Ci za to podziękuje. Jest tak pyszny, każdy się zajada. Super przepis warty zapisania

Dzisiejszy przepis to kolejny krok w kierunku zdrowego domowego jedzenia. Głównym składnikiem jest kurczak! Filet z kurczaka okaże się soczysty i nabierze nieopisanie wyraźnego smaku, jeśli zostanie przygotowany w niecodziennym sosie.

Zalecenia dotyczące składników. Do marynaty użyj musztardy o umiarkowanej ostrości, miód wybierz o łagodnym smaku np. lipowy. Potrzebny będzie śmietana najlepiej 18%.

Składniki

  • Czosnek – 2 ząbki
  • Miód – 3 łyżki
  • Musztarda – 3 łyżki
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Filet z kurczaka – 800 g
  • Boczek – 100 g
  • Śmietana – 200 ml
  • Sól – do smaku
  • Natka pietruszki – do smaku

Przygotowanie:

Zrób marynatę. Posiekaj obrany czosnek, dodaj miód, musztardę, oliwę z oliwek, sól do smaku i dokładnie wymieszaj. Zalej przygotowany filet z kurczaka z marynatą, pozostaw na co najmniej godzinę, możesz nawet na całą noc.

Pokrojony boczek podsmaż na patelni, przełóż na ręcznik papierowy.

Usmaż filet z kurczaka na rozgrzanej patelni (4 minuty na każdej stronie). Wlej pozostałą marynatę. Duś pod pokrywką przez 15 minut. Podawaj danie posypane boczkiem i posiekaną natką pietruszki.

kurczak marynowany w musztardzie

Daj mi znać, jeśli podoba Ci się ten przepis: komentuj, oceniaj, dziel się przepisami z przyjaciółmi!

error: Treść zabezpieczona !!