Przepis na deser, który zadowoli największego smakosza ptasiego mleczka – Potrzebne są tylko dwa składniki.
Kto z nas nie lubi smaku ptasiego mleczka? Wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem i beztroskimi chwilami. Dziś możemy przygotować ten deser we własnej kuchni i to tylko z dwóch składników!

Do przygotowania potrzebujemy tylko:
- 16 g żelatyny
- oraz 400 ml musu jabłkowego (Można skorzystać z gotowego musu dostępnego w sklepach lub swojego, przygotowanego wcześniej)
Wykonanie jest bardzo proste.
Należy najpierw wymieszać oba składniki i podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż do dokładnego połączenia się musu i żelatyny.

Następnie ostudzić.

Wymieszać mikserem (ok. 10 min).

Tak powstałą masę przełożyć do foremki do pieczenia lub innego płaskiego naczynia (np. forma na tartę, płaskie naczynie do zapiekania) i wstawić do lodówki na ok. godzinę, aby masa stężała. Po wyciągnięciu z lodówki pokroić.

Masa z wyglądu przypomina ptasie mleczko z białą czekoladą! To deser, na który możemy sobie pozwolić nawet na diecie – jedynym cukrem jest w nim ten występujący naturalnie w jabłku. Przy zakupie gotowego musu w sklepie warto jednak sprawdzić jego skład, często producenci dodają cukier do składu!