Francuska zapiekanka robi furorę w mojej kuchni. Smak nie do opisania. Nigdy nie jadłam lepszej. Sprawdzony przepis

Francuska zapiekanka, jest idealnym daniem obiadowym. Przepis jest szybki i prosty w wykonaniu. 

Składniki:

  • 20 g masła
  • 400 g kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 700 g ziemniaków
  • 20 g twardego sera
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietany 18%
  • 100 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny

Sposób przygotowania:

Na początku obieramy ziemniaki. Potem wkładamy je do garnka, zalewamy wodą oraz solimy je do smaku. Gotujemy ziemniaki aż będą miękkie i ugniatamy je na puree. Dodajemy do nich masło i mieszamy.

Następnie kroimy pieczarki na drobne kawałki. Smażymy je na patelni, dodajemy olej roślinny, pieprz oraz sól. Teraz obieramy cebulę i kroimy ją na drobno. Pokrojone warzywo dodajemy do pieczarek i smażymy wszystko razem.

Filet z kurczaka kroimy na małe kawałki i je smażymy. Mięso dodajemy do wcześniej przygotowanych pieczarek, mieszamy wszystko i dolewamy do tego śmietanę. Wszystko znowu mieszamy. Następnie gotujemy mięso z warzywami na wolnym ogniu przez 7 minut.

Puree ziemniaczane równomiernie rozkładamy w naczyniu. Następnie rozkładamy na wierzch pieczarki z mięsem. Na to wszystko sypiemy tarty ser.

I gotowe. Teraz cała rodzina może się zajadać tą pyszną, francuską zapiekanką, która sama rozpływa się w ustach. 

error: Treść zabezpieczona !!