Przygotuj pyszny deser, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, nie tylko w razie wizyty niezapowiedzianych gości. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a potrzebne składniki na pewno masz w domu.

Ciasto francuskie jest idealne, ponieważ można przyrządzić go z różnymi dodatkami na wiele sposób.

Poniższy deser wykona się w zaledwie kwadrans! Ten przepis świetnie zastępuje wszelkie wietrzniki. Warto go wypróbować, ponieważ jest nie tylko łatwy w wykonaniu, ale przede wszystkim smaczny!

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 300 ml śmietanki do ubijania,
  • 300 ml mleka.

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • pokrojone jabłka,
  • masło,
  • cynamon,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie należy rozwinąć z opakowania, a następnie pokroić je na kwadraty.

Można użyć do tego radełka, dzięki czemu uzyska się piękny wzorek na bokach. Następnie trzeba posmarować je mlekiem i umieścić w piekarniku na 15-20 minut w 180 stopniach.

Budyń należy ubijać w zimnym mleku. Klasyczny budyń trzeba przykryć folią, a potem ostudzić. Kolejno należy ubić śmietanę, a potem połączyć obie substancje.

Po upieczeniu ciasta, pokroić je w środku. Przygotowany krem umieścić w worku cukierniczym i nakładać je na wierzch każdej porcji ciasta. Przykryć kolejnym kawałkiem upieczonego ciasta.

Dla urozmaicenia smaku można dodać także ulubione owoce, jak np. jabłka, które wcześniej warto skarmelizować.

Najpierw należy pokroić owoce w kostkę, a w między czasie rozpuścić masło na patelni.

Potem umieścić na niej jabłka wraz z cukrem i cynamonem.

Składniki dobrze wymieszać ze sobą.

error: Treść zabezpieczona !!