Szybki, prosty przepis przy którym się nie narobisz: Delikatny deser z bananem w miseczkach.

Mam przepis na wspaniały deser z kwaśnej śmietany, który jest tak delikatny jak lubiane przez wszystkich ptasie mleczko! Banany dodadzą mu słodkości i podkreślą jego smak. Możesz przygotować go w pojedynczych salaterkach deserowych bądź w blaszce do pieczenia ciasta.

Składniki:

  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 banany
  • 2 łyżki żelatyny
  • 0,5 l wody

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, cały czas mieszając. Odczekaj, aż płyn osiągnie temperaturę pokojową.

Obierz banana i pokrój w kostkę, rozłóż w pucharkach do deserów.

Wymieszaj śmietanę z cukrem, ubij za pomocą miksera lub użyj blendera, stopniowo wlewaj do masy żelatynę. Otrzymany krem ​​wlej do miseczek i włóż do lodówki, aż się zestali. Posyp wierzch startą czekoladą.

Miłośnikom bardziej aromatycznych deserów radzę dodać do śmietany szczyptę wanilii lub mielonego cynamonu, a gotową galaretkę udekorować listkami mięty. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!