Cukierki w galaretce – ten prosty przepis wykorzystuje sok pomarańczowy, dzięki czemu możesz zrobić własne cukierki i zaoszczędzić pieniądze na ich kupowaniu w sklepie.

Czy uwielbiasz słodycze? A może jesteś miłośnikiem słodyczy? Świetnie!

Oto szybki i prosty przepis na galaretkę, którą możesz przygotować w swojej kuchni. Ten przepis na galaretkę jest łatwy do wykonania, a szybko stanie się Twoim ulubionym słodyczem.

Do jej przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki:

  • 3 pomarańcze,
  • ok. 40 g żelatyny w proszku
  • 160 gramów cukru.
  • Sok pomarańczowy możesz zastąpić dowolnym innym sokiem.

Przygotowując domową galaretkę, zacznij od pomarańczy. Sok pomarańczowy może zastąpić owoce, pod warunkiem, że jego zawartość wynosi co najmniej 100%.

Owoce można przekroić na pół lub wycisnąć sok ręcznie. Otrzymasz około 300 ml soku. Przecedzić sok przez sito, aby pozbyć się kawałków pomarańczy.

W misce połącz sok z cukrem. Następnie dodać cukier i żelatynę. Wymieszać wszystkie składniki. Pozostawić wszystko do ostygnięcia. Podgrzać mieszaninę w rondelku na małym ogniu. Nie powinna się zagotować.

Gdy masa całkowicie się rozpuści, przecedzić ją przez sito i przelać do foremek. Pozostawić galaretkę do ostygnięcia, a następnie włożyć ją do zamrażarki na około godzinę. Gdy galaretka zastygnie, wyjąć ją z zamrażalnika i pokroić w kostkę. Na koniec galaretkę posypać cukrem.

Możesz zrobić własne słodycze!

error: Treść zabezpieczona !!