Oto szybki i prosty przepis na galaretkę, którą możesz przygotować w swojej kuchni. Ten przepis na galaretkę jest łatwy do wykonania, a szybko stanie się Twoim ulubionym słodyczem.
Przygotowując domową galaretkę, zacznij od pomarańczy. Sok pomarańczowy może zastąpić owoce, pod warunkiem, że jego zawartość wynosi co najmniej 100%.
Owoce można przekroić na pół lub wycisnąć sok ręcznie. Otrzymasz około 300 ml soku. Przecedzić sok przez sito, aby pozbyć się kawałków pomarańczy.
W misce połącz sok z cukrem. Następnie dodać cukier i żelatynę. Wymieszać wszystkie składniki. Pozostawić wszystko do ostygnięcia. Podgrzać mieszaninę w rondelku na małym ogniu. Nie powinna się zagotować.
Gdy masa całkowicie się rozpuści, przecedzić ją przez sito i przelać do foremek. Pozostawić galaretkę do ostygnięcia, a następnie włożyć ją do zamrażarki na około godzinę. Gdy galaretka zastygnie, wyjąć ją z zamrażalnika i pokroić w kostkę. Na koniec galaretkę posypać cukrem.