Bardzo smaczne i lubiane danie, dlatego powstało wiele odmian tego przepisu. Gołąbki bez ryżu to modyfikacja klasycznego dania. Sprawdź.
Gołąbki to bardzo popularne danie. W wielu domach pojawiają się na obiad. Najczęściej są to tradycyjne gołąbki, gdzie farsz z mięsa i ryżu zawijany jest w liście kapusty.

Tak przygotowane gołąbki zazwyczaj podane są z pysznym pomidorowym sosem. Niektóre gospodynie przygotowują też gołąbki bez zawijania, nazywane też przez wielu leniwymi gołąbkami. W tym wypadku kapusta dodawana jest do farszu. Czy jednak próbowaliście kiedyś wersji bez ryżu? Jak się okazuje, takie gołąbki bez ryżu mogą być świetną i pyszną alternatywą do tradycyjnych wersji.

Składniki:
- 1,2 kilograma białej kapusty
- 130 g mięsa mielonego (dowolny rodzaj)
- 270 g boczku
- 500 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 średniej wielkości cebula
- do smaku: sól, czarny mielony pieprz, słodka czerwona papryka, oregano, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy
- olej roślinny