Bardzo smaczne i lubiane danie, dlatego powstało wiele odmian tego przepisu. Gołąbki bez ryżu to modyfikacja klasycznego dania. Sprawdź.

Gołąbki to bardzo popularne danie. W wielu domach pojawiają się na obiad. Najczęściej są to tradycyjne gołąbki, gdzie farsz z mięsa i ryżu zawijany jest w liście kapusty.

Tak przygotowane gołąbki zazwyczaj podane są z pysznym pomidorowym sosem. Niektóre gospodynie przygotowują też gołąbki bez zawijania, nazywane też przez wielu leniwymi gołąbkami. W tym wypadku kapusta dodawana jest do farszu. Czy jednak próbowaliście kiedyś wersji bez ryżu? Jak się okazuje, takie gołąbki bez ryżu mogą być świetną i pyszną alternatywą do tradycyjnych wersji.

Składniki:

  • 1,2 kilograma białej kapusty
  • 130 g mięsa mielonego (dowolny rodzaj)
  • 270 g boczku
  • 500 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • do smaku: sól, czarny mielony pieprz, słodka czerwona papryka, oregano, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy
  • olej roślinny

Przygotowanie:

error: Treść zabezpieczona !!