Zaskoczę Cie tym przepisem na gołąbki pod pierzynką – kiedy serwuję je na stole, rozmowy ustępują.

Gołąbki to danie, które znane i kochane jest od pokoleń. Z pewnością jadłeś już gołąbki w klasycznym wykonaniu, dlatego dzisiaj przygotowałam coś nowego. 

Składniki:

  • 150 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 główka białej kapusty
  • 50 g ryżu
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 ml wody
  • 100 g twardego, żółtego sera
  • 30 g śmietany 18%
  • 2 pomidory
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 15 g koperku
  • 15 g natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę umieść w mikrofali na 5-10 minut. Możesz również przygotować ją w tradycyjny sposób, zalewając liście wrzątkiem. Jednak przygotowanie kapusty w mikrofali jest szybszym sposobem.

Następnie kapustę opłucz w zimnej wodzie i oddziel liście. Marchewkę i cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Po zarumienieniu, zdejmij z ognia i ostudź. Ryż ugotuj według instrukcji zawartych na opakowaniu, a następnie odstaw do ostudzenia. Wymieszaj ze sobą podsmażone warzywa, mięso mielone oraz ryż. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Farsz zawiń w tradycyjny sposób w wcześniej przygotowane liście kapusty. Foremkę do pieczenia posmaruj olejem roślinnym, a następnie wyłóż na niej gołąbki. Do naczynia wlej wodę i przykryj całość folią aluminiową. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.  Gołąbki piecz przez 30 minut.

Przygotowanie „pierzynki”:

Pomidory i zioła drobno posiekaj. Ser zetrzyj na grubych oczkach na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.

Dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszaj. „Pierzynkę” rozłóż równomiernie na gołąbkach i ponownie umieść je na około 10-15 minut w piekarniku. Gotowe. SMACZNEGO!

error: Treść zabezpieczona !!